Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Muž na nádraží v Kolíně odpálil Molotovův koktejl a držel rukojmí. Možná šlo o teroristický útok

Muž na nádraží v Kolíně odpálil Molotovův koktejl a držel rukojmí. Možná šlo o teroristický útok

Tři zraněné si vyžádal dnešní incident na nádraží v Kolíně nad Rýnem na západě Německa, při kterém muž nejprve zapálil v restauraci takzvaný Molotovův koktejl a následně několik hodin držel v nádražní lékárně rukojmí. Pachatele policie při zásahu vážně zranila, a musel se proto podrobit operaci. Dalšími zraněnými jsou jeho rukojmí a 14letá dívka, kterou popálila hořlavá směs. Motiv činu není zatím jasný, policie ale nevylučuje, že šlo o teroristický útok.

Kolínská policie dostala hlášení o incidentu na rušném nádraží v centru města ve 12:42 SELČ. Podle policejního mluvčího muž nejprve zapálil v restauraci rychlého občerstvení takzvaný Molotovův koktejl. Oheň popálil čtrnáctiletou dívku, která byla následně ve vážném stavu převezena do nemocnice. V restauraci se spustil protipožární systém, který začal místo kropit.

Zřejmě kvůli tomu muž zamířil do nedaleké lékárny, kde si vzal jednu ženu jako rukojmí. Podle očitých svědků křičel, že patří k teroristické organizaci Islámský stát, a následně se v lékárně zatarasil.

Ve snaze rukojmí osvobodit policisté při zásahu násilníka několikrát střelili. Muž měl podle policie v ruce zbraň, přičemž nebylo jasné, zda je pravá či nikoliv. Na místě se podle policejního mluvčího našly také urychlovač hoření a malé propanbutanové láhve používané při stanování. Plynové láhve muž v jistém okamžiku připevnil na rukojmí a při policejním zásahu se je pokusil zapálit.

Zadržovaná žena utrpěla lehká zranění, násilník byl na místě činu oživován a v nemocnici se musel podrobit akutní operaci.

Vzhledem k jeho stavu, nebylo muže zatím možné vyslechnout. Jeho totožnost tak není jasná. Na místě činu se nicméně našly dokumenty 55letého Syřana, které "s vysokou pravděpodobností" patří pachateli.

Držitel těchto dokumentů může v Německu legálně pobývat do poloviny roku 2021. Policii je známý od roku 2016, a to kvůli rozsáhlé trestné činnosti, především krádežím a drogovým deliktům.

Po celou dobu akce bylo nádraží mimo provoz a dálkové i meziměstské vlaky směřovaly na jiné stanice. Kolínské nádraží patří mezi největší v Německu a je v těsném sousedství slavné katedrály. Denně jím projede zhruba 1300 vlaků s až 280.000 cestujícími.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1