Muž s jedním písmenem a Paní vím všechno. Koho si vzal Macron do vlády?

Milan Rokos

Květnové evropské a francouzské obecní volby v příštím roce donutily prezidenta Emmanuela Macrona k vládní rošádě. Zatímco ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová povede kandidátku vládního hnutí Republika vpřed! do evropských voleb, mluvčí Benjamin Griveaux se chce ucházet o křeslo pařížského starosty. Na kandidátce ho doprovodí i státní tajemník pro digitalizaci Mounir Mahjoubi. Kdo je ve vládě nahradí?

Když jmenoval tento týden prezident Emmanuel Macron tři nové členy vlády, řada novinářů i jejich čtenářů se zarazila. „Cédric kdo?“ ptali se někteří po zveřejnění jména nového státního tajemníka pro digitalizaci Cédrika O.

Šestatřicetiletého muže veřejnost až dosud neznala, v Macronově hnutí Republika vpřed! je to ale jinak – mimo jiné i proto, že v parlamentu zasedá jeho mladší sestra Delphine. I ona nosí stejné příjmení, které mají sourozenci po jihokorejském otci.

Jednopísmenné příjmení není výjimkou

Jak ale napsal server televize BFM, příjmení s pouhým jedním písmenem není ve Francii až taková výjimka. Podle Marie Odile Mergnakové, autorky knihy Atlas příjmení, žije jen na severu země s příjmením O asi stovka lidí.

Jednopísmenná příjmení se prý navíc neomezují jen na O, ve Francii žijí i lidé, kteří se jmenují M, A nebo X. 

sinfin.digital