Může nahradit Macrona? Z levicového excentrika je nová hvězda francouzské politiky

Eliška Kubátová

V době, kdy Francií už víc než tři měsíce hýbou protesty žlutých vest a popularita prezidenta Emmanuela Macrona rapidně klesá, se na tamní politické scéně objevuje nová hvězda. Muž, který pro současného šéfa Elysejského paláce může brzy být vážnou konkurencí. Je jím levicový novinář, režisér a od roku 2017 také poslanec Národního shromáždění François Ruffin. Jeho obliba u Francouzů v posledních týdnech citelně roste a podle zahraničních médií by v budoucnu mohl Macrona v čele Francie dokonce nahradit. Nakolik je to reálné?

Novinář François Ruffin na sebe poprvé strhnul pozornost v roce 2016 díky komediálnímu dokumentárnímu filmu Merci Patron!. V něm si vzal na paškál nejbohatšího muže Francie i celé Evropy Bernarda Arnaulta, který roky šéfuje koncernu LVMH se značkami, jako je Louis Vuitton nebo Möet. Ruffin s filmem poukazujícím na nerovnost ve společnosti sklidil velký ohlas, netrvalo ale dlouho a sám zamířil do vrcholných pater francouzské politiky.

V červnu 2017 byl za všeobecného překvapení zvolen do Národního shromáždění za krajně levicové hnutí Nepoddajná Francie. Novinář, režisér a aktivista kritizující globalizaci a kapitalismus se tak stal součástí systému, proti kterému se celý život vymezuje.

Špatná zpráva pro Le Penovou. Žluté vesty vyráží dobýt Evropu a průzkumy jim přejí

sinfin.digital