Na Facebooku jste v podstatě nazí, únik dat se dal čekat a bude další, říká pro INFO.CZ Jourová

Lucie Bednárová

Masivní únik dat uživatelů největší sociální sítě Facebook přes britskou konzultantskou společnost, která je nečestným způsobem využila pravděpodobně také pro manipulaci volebního chování před volbami v Česku, ji nepřekvapil. Není navíc ani vyloučeno, že by se podobné situace nemohly objevit znovu. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ to uvedla evropská komisařka pro ochranu osobních údajů Věra Jourová, která se před pár dny vrátila z USA, kde o kauze jednala s příslušnými americkými úřady. Obrátila se také na Facebook. Je EU dostatečně připravena na podobné úniky dat? Je ve hře zpřísnění pravidel na jejich ochranu? A proč si Jourová smazala účet Facebooku? I o tom se v rozhovoru mluvilo.

Slýcháme o ochraně osobních údajů. Jak je možné, že k takové kauze vůbec došlo?

Upřímně řečeno očekávala jsem, že se jednou něco takového stane. Možnosti, jak se lidem našroubovat do soukromí a do jejich hlav tím, že je bude někdo ovlivňovat opakovanými zprávami, se jako téma otvíralo už nějakou dobu. Už na začátku milénia jsem zaznamenala americké sociologické články o tom, že tu začíná být prostor nejen pro to, aby byla slyšet mlčící většina, tedy 90 % lidí, ale aby se to zneužilo pro politické cíle. To se nyní stalo a pro mě je to velmi varovné. Nechávám si teď zpracovávat od našich právníků analýzu. Je potřeba vědět, jak se právně dívat na tuto verzi velice agresivního politického marketingu, který podle všeho provozovala firma Cambridge Analytica.

Jakou roli v tomto sehrála sociální síť Facebook?

To odhalí vyšetřování. V Americe jsem požadovala šetření, protože Facebook patří mezi firmy pod systémem Privacy Shield (Jde o legální přetahování dat z Evropy do Ameriky za podmínky, že na americké půdě je zajištěn evropský standard ochrany dat. V případě selhání systému je možné jej z evropské strany zastavit. Facebook je jednou z mnoha firem, která pod něj spadají; pozn. red.), a proto mne výsledky obzvlášť zajímají.

Návrat staronové kancléřky. Bez Merkelové to v Evropě nepůjde. Glosa Lucie Bednárové

sinfin.digital