Nátlaku čelím denně, možná ze země odejdu, říká pro INFO.CZ ruská YouTuberka, která točí o LGBT

Eliška Kubátová

„Na možná rizika myslím často a je to také jeden z důvodů, proč přemýšlím nad tím přestěhovat se někam jinam – abych mohla o těchto věcech mluvit víc otevřeně,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ ruská YouTuberka a ilustrátorka Nika Vodvud známá pod pseudonymem Nixelpixel, která se ve svých videích věnuje problému dodržování práva žen a homosexuálů v Rusku. Jakým způsobem se snaží situaci v ruské společnosti zlepšit a co při práci YouTuberky zažívá? 

Váš youtubový kanál má téměř 400 tisíc sledovatelů, je tedy poměrně oblíbený. Jaká je ale práce YouTubera v Rusku? Mohou se na internetu svobodně vyjadřovat?

Samozřejmě ne tak docela. V Rusku platí zákon, který zakazuje propagandu LGBT vztahů (zákon proti LGBT neboli proti gay propagandě byl Státní dumou schválen v červenci 2013 – pozn. redakce), ale stále se snažím v tom pokračovat do té míry, která je podle mě v pořádku, a nedostala se tak do centra nechtěné pozornosti a naopak získala pozornost lidí, se kterými chci komunikovat. Ve svých videích se ale snažím o věcech kolem LGBT mluvit, jako by to byla normální věc – stejně jako o heterosexuálních vztazích. Všude, kde se dá, mám také obrázky duhy a když je příležitost říct, že jsem bisexuální, udělám to.

Kritici tu mizí beze stopy, Západ pro Krym nedělá dost, říká pro INFO.CZ krymskotatarský advokát

sinfin.digital