Návrh rozpočtu jako rozbuška střetu Itálie s EU? Je to jen politické divadlo před volbami, říká ekonom

Eliška Kubátová

Itálie opět víří vody evropské politiky. Důvodem rozhořčení unijních lídrů se stal návrh rozpočtu z dílny populistické vlády v Římě složené z euroskeptického Hnutí pěti hvězd a protiimigrační Ligy. Plán počítá se schodkem 2,4 procenta HDP, což je třikrát víc, než byl cíl předchozí vlády dohodnutý s Bruselem. Ten na italské hospodaření nahlíží se zájmem, protože země je po Řecku druhým nejzadluženějším členem eurozóny a zároveň její třetí největší ekonomikou. Populistický plán tak podle unijních politiků vyvolává obavy z rozpoutání další dluhové krize, jako byla ta řecká.

Pro italské voliče líbivý rozpočtový plán, který by měl podle Hnutí pěti hvězd zahrnovat i záruku nepodmíněného příjmu pro chudé nebo dřívější věk odchodu do důchodu, vyvolal mezi Bruselem a Římem válku slov. Po sobotní kritice ze strany místopředsedy Evropské komise Valdise Dombrovskise se do italské vlády v pondělí obuli i ministři financí zemí platících eurem, kteří vyslali jasný signál, že pravidla eurozóny platí pro všechny.

„Italská vláda moc dobře ví, co její plány znamenají. Vědí to velmi dobře a je to jejich odpovědnost. Ale nakonec to celé někdo bude muset zaplatit. Což je odpověď, kterou by vlády měly umět dát. Itálie má po Řecku v eurozóně už nyní největší veřejné zadlužení a je její jedinou zemí, která plánuje pro příští rok vyšší výdajovou část rozpočtu,“ upozornil komisař pro měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

Počet migrantů z Turecka roste. Efekt dohody EU-Ankara uvadá, situace na ostrovech je kritická

sinfin.digital