Nečekaný důsledek brexitu: Poslanci můžou zapomenout na únorové prázdniny

ČTK

jj

Kvůli „výjimečné“ situaci v britském parlamentu přijdou jeho členové o původně plánované desetidenní únorové prázdniny. Tak interpretují britská média dnešní prohlášení Andrey Leadsomové, která v dolní komoře parlamentu organizuje vládní agendu. Leadsomová řekla, že vláda aktuálně nemá v plánu spuštění formálního procesu pro přerušení parlamentní schůze.

Podle dřívějších plánů měli mít poslanci volno od 15. do 24. února. Pokud však má Británie vystoupit z Evropské unie na základě podmínek dohodnutých s Bruselem, budou muset kromě samotné „rozvodové dohody přijmout také šest zásadních zákonů, v nichž by vláda zakotvila rozluku s Unií v různých oblastech. Do stanoveného data brexitu přitom zbývá už jen 57 dní.

„Při této výjimečné schůzi a s ohledem na významná rozhodnutí, která tento týden (Dolní) sněmovna učinila, je zcela na místě, abych sněmovnu informovala, že v tuto chvíli nepočítáme s předložením usnesení pro dohodnutí únorové přestávky. Sněmovna tudíž možná bude muset dále zasedat, aby pokročila s klíčovými úkoly, které před ní stojí,“ řekla Leadsomová.

Marná sláva Mayové. S plytkými představami o brexitové dohodě nemá v EU šanci uspět

sinfin.digital