Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Nedaleko Paříže zabíjel útočník s nožem, volal Alláhu akbar

Nedaleko Paříže zabíjel útočník s nožem, volal Alláhu akbar

Dvě osoby zahynuly a další byla vážně zraněna při dnešním útoku nožem v městečku Trappes nedaleko Paříže. Na twitteru to uvedl prefekt departementu Yvelines Jean-Jacques Brot. Policie útočníka zastřelila. K incidentu se prostřednictvím své propagandistické agentury přihlásila teroristická síť Islámský stát, tvrzení však ničím nedoložila. Podle agentury Reuters zemřely útočníkova matka a sestra.

Podle televize BFM-TV se útočník narodil v roce 1982 a před několika lety byl odsouzen za veřejné oslavování teroristického činu. Motiv jeho dnešní akce však zatím není jasný. BFM-TV uvedla, že nejpravděpodobnější se zdá být možnost, že za krveprolitím byla rodinná rozepře. Informaci, že oběťmi jsou matka a sestra útočníka, poskytl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z francouzského ministerstva vnitra.

„Alláhu akbar, jestli vstoupíte, všechny vás zabiju,“ křičel podle Le Parisien muž ozbrojený několika noži poté, co se zabarikádoval v jednom z domů. Když nakonec sám vyšel a pokračoval ve výhrůžkách, policie zahájila palbu.

Poté, co incident v Trappes skončil, požádala policie obyvatele městečka, aby se místu vyhýbali a usnadnili tak vyšetřování. Podle Reuters je Trappes s asi 30.000 obyvateli chudší lokalitou v obecně bohatším regionu západně od Paříže. Desítky radikalizovaných mladých lidí odsud údajně odešly bojovat do Sýrie.

Soustrast v souvislosti s dnešním incidentem na twitteru vyjádřil francouzský ministr vnitra Gérard Collomb, který také ocenil práci bezpečnostních složek. "Chtěl bych ocenit pořádkové složky za jejich mobilizaci a schopnost reakce. Již pracují na tom, aby osvětlily okolnosti tohoto dramatu," napsal Collomb.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1