Nedostatek potravin, léků, benzinu. Úředníci načrtli realitu brexitu bez obchodní dohody s EU

ČTK

raz

Britští vládní úředníci varují před odchodem Británie z Evropské unie bez obchodní dohody. Podle nich hrozí, že bez dohody bude mít země do několika týdnů od opuštění EU nedostatek potravin, pohonných hmot a léků. Píše o tom dnes britský nedělník The Sunday Times.

Úředníci podle listu vytvořili tři možné scénáře brexitu bez obchodní dohody - mírný, vážný a nejhorší s názvem Armagedon. Podle prostředního, tedy vážného scénáře trajektová přeprava v Lamanšském průlivu se první den zhroutí a supermarkety budou do několika dní bez potravin a nemocnice do dvou týdnů bez léků.

Británie chce uzavřít dohodu o budoucích obchodních vztazích s EU před oficiálním odchodem z unie 29. března 2019. Úředníci však také pracují na plánech pro případ, že jednání skončí bez dohody. Britské ministerstvo pro odchod z EU dodává, že sice vytvořilo pesimistický scénář pro odchod bez dohody, ale je přesvědčené, že nic z toho se nestane. Británie a EU mají za cíl dokončit celkovou dohodu o brexitu do října, aby parlamenty všech členských zemí EU měly čas na její schválení před odchodem Británie z EU.

Czexit je blbost. Jiná alternativa než EU není, říká pro INFO.CZ jeden z nejvlivnějších Čechů v Bruselu

sinfin.digital