Němci a Francouzi zvažují, jak zreformovat EU. Co čekat od konference o budoucnosti Evropy?

Milan Rokos

rok

Evropská unie potřebuje reformu. Na tom se shodnou euroskeptici i stoupenci hlubší integrace. Lídři EU – Německo a Francie – proto přicházejí s návrhem, jak k tomuto cíli dospět. Chtějí uspořádat dva roky trvající konferenci o budoucnosti Evropy. O co jde a co se nelíbí kritikům?

O čem se bude jednat?

Úkolem konference by podle návrhu Německa a Francie, který měl k dispozici server Politico, mělo být důsledné přepracování fungování EU, a to včetně možné změny unijních smluv. Cílem je, aby byla unie „jednotnější a suverénnější“.

Konference by měla proběhnout ve dvou fázích. V té první, která by mohla začít už příští rok, by se měli delegáti soustředit na „demokratické fungování EU“, zvláště s ohledem na volby a obsazování klíčových postů. Právě tento proces se letos ocitl pod palbou kritiky poté, co se unijní lídři rozhodli nerespektovat „spitzenkandidáty“ a jmenovat šéfkou Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Velký odpor se zdvihl zejména mezi europoslanci, kterým vadilo, že hlavní post získá někdo, kdo vůbec nevedl volební kampaň.

Von der Leyenová a její tým dobojovali první bitvu, nové hry o budoucnost EU už se ale rozebíhají

sinfin.digital