Německá hádka o migranty už dusí i trhy. Akcie oslabují, klesá i euro

ČTK

raz

Spory v německé vládní koalici ohledně migrační politiky mají negativní dopad na německé akcie i na kurz eura. Hlavní index frankfurtské akciové burzy DAX krátce před 10:00 ztrácel asi 1,3 procenta a pohyboval se kolem 12.145 bodů. Jednotná evropská měna vůči dolaru odepisuje 0,4 procenta na 1,1636 USD.

Spor Křesťanskosociální unie (CSU) se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové ohledně migrační politiky ohrožuje existenci německé vládní koalice. Německý ministr vnitra a šéf CSU Horst Seehofer, který prosazuje zpřísnění migrační politiky, v neděli překvapivě nabídl svou rezignaci.

Na akciový trh má podle analytiků negativní dopad rovněž eskalace obchodních sporů souvisejících s celními poplatky, které americký prezident Donald Trump zavádí na dovoz do Spojených států. Trump o víkendu přirovnal obchodní praktiky Evropské unie k obchodním praktikám Číny. "Evropská unie je možná stejně špatná jako Čína, jenom je menší. Je hrozné, co nám dělají," řekl v rozhovoru s televizní stanicí Fox News.

sinfin.digital