Německo se otevírá Huawei. Navzdory americkému tlaku zřejmě pustí Číňany k novým 5G sítím

Marek Hudema

Německo, podobně jako Velká Británie, nejspíš nevyloučí čínskou firmu Huawei z budování telekomunikační sítě páté generace. Informoval o tom deník The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. List připomíná, že jde o známku rozkolu mezi Berlínem a Washingtonem. Americký viceprezident Mike Pence a ministr zahraničí Mike Pompeo evropské spojence minulý týden před Huawei osobně varovali. Mezitím zaznívá i od Britů, že jsou schopni si případné nebezpečí ohlídat a že neviděli žádné důkazy čehokoli nekalého, jak informovala agentura Reuters.

Pro Huawei to ještě není velké vítězství, přesto to pro její byznys v Německu znamená důležitou zprávu. Skupina příslušných ministrů, kteří mají na starosti hospodářství, bezpečnost a telekomunikace, podle amerického deníku The Wall Street Journal předběžně rozhodla, že čínská firma nakonec nedostane stopku při budování moderních sítí páté generace. Mluvčí německého ministerstva vnitra podle serveru CNBC uvedl, že „přímé vyloučení konkrétního 5G dodavatele v současnosti není právně možné a neplánuje se“.

Stanovisko ministrů ještě není oficiálním postojem kabinetu a může čelit opozici ve vládě i v parlamentu, přesto se ale očekává, že by se dramaticky měnit nemělo. Aukce na 5G v Německu má začít už v druhé polovině března, konečný verdikt vlády ohledně účasti Huawei ale podle Reuters nemusí přijít nijak rychle.

Tři důvody

Berlín se aktuálním rozhodnutím rozchází s předními americkými politiky, kteří evropské spojence minulý týden před čínskou firmou osobně varovali. The Wall Street Journal uvádí, že Němci pro to mají hned několik důvodů. Za prvé: Spojené státy údajně nedodaly přesvědčivé důkazy o tom, že Huawei skrývá ve svých technologiích prostředky pro špionáž. Za druhé: Její zařízení jsou v oblasti 5G s ohledem na cenu a možnosti údajně jen těžko nahraditelná. „Potřebujeme rychlý internet, potřebujeme ho rychle a potřebujeme, aby to bylo levné,“ cituje deník jedno z německých úředníků, který se na jednání podílel. A za třetí: zástupci německého průmyslu se prý bojí, že by zákaz firmy vedl k odvetě v podobě utnutí přístpu německých firem na čínský trh.

Zakladatel Huawei: USA nás nedokážou rozdrtit, Amerika není celý svět

sinfin.digital