Německo uvažuje o církevní dani pro muslimy. Pomohla by prý proti radikálům

Muslimové by měli v Německu platit stejnou církevní daň, jakou platí  členové křesťanských církví. S tímto návrhem přicházejí před koncem roku nejen němečtí politici, ale i některé liberální islámské instituce. Podle nich by tato  daň mohla pomoci k omezení vlivu islámského fundamentalismu. 

Zatímco totiž křesťanské církve jsou financovány především formou státem vybírané církevní daně od lidí, kteří se k těmto církvím hlásí, pro německé muslimy tento už dlouho zavedený model neplatí. Provoz mešit a muslimských náboženských společností je financován z peněz, pocházejících například ze Saudské Arábie a dalších arabských zemí nebo z Turecka. To ale zároveň vede k tomu, že se prostřednictvím této podpory šíří do Německa i vliv různých radikálních hnutí, neslučitelných  s hodnotami takzvané západní civilizace. Církevní daň pro muslimy by byla údajně cestou k větší „nezávislosti“ německého islámu, který by pak už nebyl pod takový vlivem svých, často neprůhledných zahraničních sponzorů.

„Všechno, co naše náboženské společnosti potřebují ke své činnosti, by mělo být v budoucnu hrazeno z peněz jejich samotných členů,“ řekla listu Die Welt berlínská právnička a muslimská aktivistka Seyran Atesová.  Sama je zakladatelkou  berlínské „Ibn-Rushd-Goethe.mešity“, prosazující myšlenky takzvaného liberálního islámu.

Co dělá Vítek Bárta v politickém důchodu? Oblíbil si boj s islámem a bohatne na obchodu se státem

sinfin.digital