Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Německý migrační kompromis: Vládní strany se nedohodly, přesvědčování SPD bude pokračovat

Německý migrační kompromis: Vládní strany se nedohodly, přesvědčování SPD bude pokračovat

Jednání německých vládních stran o migračním kompromisu, na kterém se v pondělí dohodla kancléřka Angela Merkelová s ministrem vnitra Horstem Seehoferem, v úterý skončilo bez závěrů a pokračovat bude opět ve čtvrtek večer. Podle předsedkyně sociálních demokratů (SPD) Andreji Nahlesové se ale pokročilo, napsala agentura DPA. SPD je koaličním partnerem kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU) a bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), kterou vede Seehofer.

Úterní jednání koaličního výboru trvalo dvě a půl hodiny. Ačkoli představitelé vládních stran nedosáhli dohody, Nahlesová schůzku hodnotila jako přínosnou. Podobný názor zastával i sociálnědemokratický vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz. Ten je přesvědčen, že koalice dosáhne dobrého a pragmatického ujednání, které bude v souladu se zákony.

„Vše je ještě ve vývoji a my jen potřebujeme trochu více času, abychom vše správně dokončili,“ řekl Scholz.

Podle DPA kladně o jednání koaličního výboru hovořila také unie sesterských stran CDU/CSU.

Těžiště koaličních debat se týká vybudování takzvaných tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud bude Německo vracet migranty, kteří se již zaregistrovali v jiném členském státě Evropské unie. Právě zřízení těchto středisek se Merkelová dohodla se Seehoferem, což zažehnalo krizi v unii CDU/CSU, která ohrožovala budoucnost spolkové vlády.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1