Německý tisk: Do Evropy přichází z Turecka více migrantů než loni

ČTK, bel

Z Turecka letos přichází do Evropské unie výrazně více migrantů než loni. Informoval o tom německý nedělník Welt am Sonntag s odvoláním na interní zprávu Evropské komise . Od ledna do poloviny září jich bylo 38.687, meziročně o 43 procent více.

Většina, přesněji 36.423 lidí, utekla z Turecka do Řecka, zhruba třetina z tohoto počtu tak učinila po souši. Mezi dalšími přijímacími zeměmi figurují Itálie (1965 lidí), Bulharsko (239 lidí) a Kypr (71 lidí). Asi 4500 lidí, tedy 45 procent těch, kteří se do EU dostali přes pevninu, je podle zprávy turecké národnosti, uvádí agentura DPA.

Evropská unie v roce 2016 s Tureckem dohodla, že Ankara bude svou hranici bedlivě střežit výměnou za tři miliardy eur (77 miliard Kč), které obdržela na podporu uprchlíků zdržujících se na tureckém území.

3127524:article:true:true:true

Kvůli vysokému počtu migrantů z Turecka jsou podle zprávy Evropské komise přeplněna přijímací centra na řeckých ostrovech. V půli září tam podle zprávy žilo 20.258 migrantů, přitom kapacita je jen 9500 míst. Nedostává se lékařů a tlumočníků, chybí stany pro období, kdy se tam ochladí.

Řecká vláda chce přemístit 6000 utečenců z ostrovů na pevninu. Situace v táborech pro uprchlíky a registračních střediscích (takzvaných hotspotech) je hraniční, řekl v dnešním rozhovoru s řeckou státní agenturou ANA-MPA řecký ministr pro migraci Dimitris Vitsas. Podle oficiálních údajů převezly úřady na řeckou pevninu již minulý týden asi 1000 migrantů.

sinfin.digital