Neradostné vyhlídky kvůli brexitu. Neshoda by znamenala pro Severní Irsko chaos, ukazuje analýza

ČTK

lup

Britská vláda zveřejnila celé právní stanovisko k dohodě o podmínkách odchodu z Evropské unie. Analýza ministerstva spravedlnosti podle britských médií zejména potvrzuje známá úskalí takzvané irské pojistky, tedy nouzového režimu pro zachování hladkého provozu přes hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Podle stanoviska by se při zavedení záložního plánu zbytek Británie pro Severní Irsko stal v kontextu dodávek zboží "v podstatě třetí zemí".

Pojistka by platila v případě, že se Londýn s Bruselem během přechodného období brexitu zakotveného v "rozvodové dohodě" nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů.

Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády. Pro DUP je nepřijatelné, že by se při uplatnění pojistky na Severní Irsko vztahovala pravidla bližší jednotnému trhu EU než na zbytek britského území. Místopředseda DUP Nigel Dodds dnes označil celý text právní analýzy na twitteru za "otřesný".

PŘEHLEDNĚ: Mayová odvrací v parlamentu porážku a chaos. Jak bude vypadat klíčové hlasování o brexitu?

sinfin.digital