Nová kapitola pro Německo a Francii. Merkelová s Macronem podepsali v Cáchách smlouvu o spolupráci

ČTK

lup

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron dnes v západoněmeckých Cáchách podepsali smlouvu o spolupráci a integraci. Jejím cílem je prohloubení spolupráce v oblastech zahraniční politiky, obrany, hospodářství nebo při integraci příhraničních regionů. Podle Macrona obě země takzvanou Cášskou smlouvou otevírají novou kapitolu spolupráce, Merkelová dnešek označila za důležitý den německo-francouzského přátelství.

"Obnovujeme základ našeho vztahu," poznamenala šéfka německé vlády v narážce na to, že dnes podepsaná dohoda navazuje na Elysejskou smlouvu, v níž se přesně před 56 lety k těsné spolupráci svých zemí zavázali jejich tehdejší představitelé Konrad Adenauer a Charles de Gaulle. "Myslím, že by byli hrdí na to, že ta smlouva dodnes trvá a vzkvétá," poznamenal Macron k dohodě z roku 1963, která byla klíčová pro poválečný vývoj německo-francouzských vztahů.

Rozšíření tehdejší smlouvy je podle Merkelové nutné, protože "žijeme ve zvláštních časech", které vyžadují nové a rozhodnější odpovědi. Stejně jako Macron přitom zmínila výzvy, které představuje oslabení dosavadního mezinárodního řádu, klimatické změny nebo vystoupení Británie z Evropské unie. "V tomto světě a v této Evropě musí Německo a Francie přijmout zodpovědnost a ukázat cestu," vyjádřil své přesvědčení francouzský prezident.

sinfin.digital