Novinář upozornil, že si italští neofašisté chtějí přisvojit Palacha. Kvůli výhrůžkám je pod policejní ochranou

ČTK

lup

Italský novinář Paolo Berizzi, který jako první upozornil na lednový veronský koncert neofašistických kapel na památku Jana Palacha, dostal stálou policejní ochranu. Informoval o tom jeho domovský list La Repubblica. Berizzi, autor loni vydané knihy Nazi Italia, soustavně monitoruje krajní pravici na severu Itálie. Lidé z tohoto prostředí jemu i jeho rodině už několikrát vyhrožovali smrtí.

"Když ještě veřejnost moji tvář neznala, mohl jsem se dostat na setkání a do průvodů krajní pravice, o nichž jsem psal zprávy a dokumentoval je. Už několik let, jak si dovedete představit, to dělat nemohu," řekl Berizzi minulý měsíc ČTK.

Ve své knize Nazi Italia razí tezi, že fašismus v Itálii nabral za posledních 15 let na síle, ale ve skutečnosti vlastně nikdy na síle neztratil. "Nejprve k tomu nedozrál čas a fašisté se styděli sebe samé takto definovat a otevřeně se projevovat. Dnes už čas dozrál a skuteční fašisté se beze studu projevují. Politická a veřejná rozprava fašismem nasákla: za 'normální' se považuje to, co normální není. Fašismus se stal legitimním. Odpadly předsudky s ním spojené a mnozí (neofašisté) se přestali stydět," shrnul Berizzi závěry své knihy.

Primářka Adámková: Vzniknou nemoci horší než rakovina, zneužívání antibiotik se vymstí

sinfin.digital