Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Obchodní spory Německo zatím nezasáhly. Tamní vývoz stále stoupá

Obchodní spory Německo zatím nezasáhly. Tamní vývoz stále stoupá

Díky nečekaně vysokému růstu exportu se obchodní přebytek Německa v květnu zvýšil na 20,3 miliardy eur (528 miliard Kč) z 19 miliard v dubnu. Vyplývá to ze sezónně upravených údajů spolkového statistického úřadu. Data pode agentury Reuters svědčí o tom, že navzdory nynějšímu obchodnímu napětí ve světě je největší evropská ekonomika v dobré kondici.

Zatímco vývoz z Německa v květnu stoupl o 1,8 procenta, dovoz se zvýšil jen o 0,7 procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters přitom počítali s růstem exportu o 0,75 procenta a pro import předpovídali pokles o 0,3 procenta. Obchodní přebytek pak měl podle nich činit 20 miliard eur.

„Přínosem v příštích měsících by se mělo stát nedávné oslabení eura a stávající cla USA na evropskou ocel a hliník by mělo více než kompenzovat,“ uvedl Carsten Brzeski ze společnosti ING. Dodal, že jakkoli obchodní spory měly dosud jen minimální dopad, plně rozvinutá obchodní válka by se na německé ekonomice zcela jistě projevila. Německý ministr financí Olaf Scholz minulý týden prohlásil, že rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa zavést cla na dovoz od takových obchodních partnerů, jako je Čína a Evropská unie, poškodí každého.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá také řada českých podniků. V prvním čtvrtletí zpomalila růst proti předchozím třem měsícům na 0,3 procenta z 0,6 procenta v závěru loňského roku. Ekonomiku přitom brzdil právě slabší výkon zahraničního obchodu. Hlavním motorem ekonomiky byly naopak investice, mírný nárůst vykázala i soukromá spotřeba.

V celém loňském roce hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1