Odmítaná loď Aquarius má do Valencie doplout zítra. Francouzi pomůžou s vyřizováním žádostí o azyl

ČTK

raz

Francie pomůže Španělsku s migranty z lodi Aquarius, kteří mají v neděli dorazit do španělské Valencie. Oznámil to dnes francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Podle něj Paříž vyšle do Valencie své úředníky, aby pomohli s posuzováním žádostí těchto migrantů o azyl. Francie chce též část běženců přijmout, pokud si to budou přát.

Přes šest stovek migrantů, které před týdnem nalodili u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée, odmítla přijmout Itálie a Malta. Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli tomu začátkem týdne obvinil Itálii z cynismu a nezodpovědnosti. Ani Francie ale nenabídla lodi Aquarius svůj přístav, což udělalo v pondělí Španělsko.

Ve čtvrtek ministr Le Drian nabídl svému španělskému protějšku Josepu Borrellovi, že Francie jeho vládě pomůže s migranty z této lodě, pokud běženci splní kritéria pro azyl. Dnes v prohlášení Le Drian informoval, že jeho země pošle do Valencie zaměstnance úřadu pro ochranu uprchlíků, kteří budou pomáhat španělským úředníkům.

Kauza lodi Aquarius: Nejtvrdší migrační rétorika si v Evropě úspěšně razí cestu, píše AFP

sinfin.digital