ODS povede do evropských voleb Zahradil. Takto chce strana zachránit Evropskou unii

ČTK

luš

Vedení ODS dnes potvrdilo europoslance Jana Zahradila jako lídra pro evropské volby. V květnu příštího roku bude do Evropského parlamentu kandidovat již počtvrté. Volby chápe nejen jako evropské, jejich výsledky podle něj potvrdí i postavení ODS na vnitropolitické scéně. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy chce ODS zachovat Evropskou unii. Na tiskové konferenci řekl, že pro její záchranu je třeba provést nezbytné změny. Zahradil zdůraznil hlavně představu ODS o pružné vícerychlostní EU, kde mají státy dostatek volnosti v míře integrace.

Další kandidáty do evropských voleb výkonná rada ODS vybere 21. ledna. Do té doby odmítl předseda ODS jmenovat možné další osobnosti pro kandidátní listinu. Zahradil uvedl, že jeho nominace není překvapením, pro eurovolby je totiž hlavní tváří Aliance evropských konzervativců a reformistů (ACRE) a její parlamentní skupiny ECR. Jako vedoucí kandidát je nominantem ECR na post předsedy Evropské komise, ačkoli konzervativci praxi takzvaných stranických „spitzenkandidátů“ odmítají. On sám zdůrazňuje, že Evropská komise má být primárně nepolitická a budoucího šéfa komise by premiéři a prezidenti měli mít možnost vybrat a europarlamentu k potvrzení nabídnout podle své vůle.

V ČR má ODS podle Zahradila ambici ve volbách zvítězit. Nyní stranu spolu s ním reprezentuje v europarlamentu ještě místopředseda občanských demokratů Evžen Tošenovský. Za reálný Zahradil považuje zisk čtyř mandátů. Podle Fialy je Zahradil kompetentní v evropských a zahraničněpolitických otázkách a v neposlední řadě ho zná veřejnost.

Merkelová znovu na výsluní? Zvolila strategii úprk vpřed a risk jí vyšel, říká pro INFO.CZ analytik

sinfin.digital