Po Merkelové by se mohl brzy balit i Seehofer. Straníci ho vyzývají k rezignaci

ČTK

urm

Po ohlášeném konci kancléřky Angely Merkelové v čele Křesťanskodemokratické unie (CDU) roste v německé vládní konzervativní unii CDU/CSU tlak na předsedu Křesťanskosociální unie (CSU) Horsta Seehofera, aby také skončil ve funkci. Merkelová v pondělí oznámila, že v prosinci nebude znovu kandidovat na šéfku CDU a že ve funkci kancléřky chce skončit v řádném termínu v roce 2021.

"Angela Merkelová si dokázala vybrat cestu k odchodu z čela strany, o které rozhodla sama, to přeji také kolegovi Horstu Seehoferovi," řekl listu Die Welt sárský ministerský předseda Tobias Hans (CDU).

"Je možné, že také Seehofer teď rychleji přijde na to, že nastal jeho čas," poznamenal zase vysoce postavený činitel CSU, podle něhož Seehofer podporu ve straně ztratil už po loňských parlamentních volbách, v nichž bavorská strana stejně jako celá konzervativní unie výrazně ztratila.

O nic lépe navíc CSU nedopadla v bavorských zemských volbách v polovině října, v nichž získala 37,2 procenta hlasů, což pro ni představuje nejhorší výsledek za téměř 70 let. Za současný stav Křesťanskosociální unie přitom podle 66 procent Bavorů může právě Seehofer.

sinfin.digital