Polovina migrantů z lodi Aquarius chce do Francie. Před plavbou trpěli muži i ženy, popisuje zdravotnice

ČTK

lup

Zhruba polovina ze 629 migrantů z lodi Aquarius, kteří v neděli dorazili do Valencie, bude chtít odjet do Francie. Řekla to v rozhovoru s rozhlasem Cadena SER španělská vicepremiérka Carmen Calvová. Podle záchranářky z organizace Lékaři bez hranic, která plula s migranty na lodi Aquarius, je mezi těmito běženci přes osm desítek žen.

Všichni migranti z lodě Aquarius, kterou před týdnem odmítla Itálie a Malta a přijetí jí nabídlo pouze Španělsko, dostali zatím z humanitárních důvodů povolení k pobytu na 45 dní. V této lhůtě musí požádat buď o azyl nebo o další povolení pobytu. Jejich žádosti budou posuzovány případ od případu podle obvyklých pravidel, jako se posuzují ostatní migranti. Španělská média v této souvislosti připomněla, že o víkendu připlulo také přes tisíc běženců k jižním břehům země.

Migranti z lodě Aquarius, z nichž většina jsou Afričané a několik jich je z Afghánistánu a Pákistánu, prošli hned po příjezdu do Valencie zdravotní prohlídkou. V pěti místních nemocnicích jich skončilo 144, včetně ženy, která porodila během plavby.

Počet žádostí o azyl v Evropě se loni snížil skoro o polovinu. Ochrany se domáhalo 729 tisíc lidí

sinfin.digital