Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Polsko dává Bruselu Bílou knihu o justici. Na sto stranách vysvětluje, proč udělalo spornou soudní reformu

Obsáhlý materiál shrnující a popisující polské justiční reformy Evropské komisi předal nový polský premiér Mateusz Morawiecki. Skoro stostránková Bílá kniha, kterou dostávají také všechny členské země Evropské unie, má podle předsedy polské vlády přispět k intenzivnímu a věcnému dialogu o reformách soudnictví v zemi, o nichž Varšava vede s Bruselem vleklý spor.

"Bílou knihu pečlivě prostudujeme. Důležité je, že dialog pokračuje," řekl po dopolední schůzce polského premiéra v komisi Junckerův mluvčí Margaritis Schinas. Připomněl, že v krátké době je to už podruhé, co Morawiecki a Juncker o kvalitě polského právního státu jednali. Unijní představitelé dávají po nástupu nové polské vlády najevo, že dialog se konečně rozbíhá.

Měsíce se vlekoucí konflikt mezi Varšavou a Evropskou komisí, podle které v Polsku hrozí závažné ohrožení vlády práva, eskaloval koncem prosince, kdy se komise obrátila na unijní státy. Využila k tomu zatím nikdy neaktivovaného sedmého článku unijní smlouvy, podle kterého by nakonec mohla být teoreticky Polsku omezena v EU hlasovací práva.

Polská strana nyní v Bílé knize uvádí, že podle jejího názoru je využití sedmého článku přehnané. Varšava varuje, že je tak vytvářen nebezpečný precedent, kdy může být tento tvrdý postup v budoucnu bez řádného odůvodnění použit i proti jiným členským zemím unie. Maďarsko už dalo najevo, že stojí na polské straně.

"Rád bych uklidnil emoce, které kolem reformy jsou. Povedlo se to, o obsahu Bílé knihy jsme hovořili věcně," řekl na dnešní tiskové konferenci v Bruselu premiér Morawiecki. Bílá kniha v osmi kapitolách vysvětluje, proč Polsko soudní reformu potřebovalo, a vysvětluje její záměr i provedení. Uvádí ovšem také příklady, kdy i jiné unijní státy využívají řešení v zásadě shodné s těmi, které v polském případě komise kritizuje.

Členské země zatím o věci jednaly jen jednou, v zásadě si vyslechly jen informaci prvního místopředsedy komise Franse Timmermanse o tom, co EK k jejímu postupu vedlo. Až 20. března přitom uplyne tříměsíční lhůta, kterou komise v prosinci dala Polsku k reakci na poslední sérii doporučení z Bruselu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1