Polsko prohrálo spor s Bruselem. Soud nařídil zmrazit kontroverzní zákon o soudnictví

ČTK

luš

Polsko musí okamžitě zastavit uplatňování opatření snižujícího věk odchodu do důchodu pro soudce Nejvyššího soudu. Takový příkaz dnes vydal Evropský soudní dvůr, který projednává žalobu Evropské komise vůči Varšavě ohledně sporné reformy soudnictví. Nařízení soudního dvora má být uplatněno zpětně, uvádí se v tiskové zprávě unijního soudu.

Polský prezident Andrzej Duda v rámci reformy Nejvyššího soudu snížil soudcům věk odchodu do důchodu ze 70 na 65 let a vyhradil si právo rozhodovat o tom, kteří mohou pracovat déle. Portál wyborcza.pl uvádí, že takto se od července, kdy zákon vstoupil v platnost, snaží z Nejvyššího soudu "odstranit" 22 soudců. Zákon o Nejvyšším soudu podle EK podkopává nezávislost soudnictví, a Polsko tak porušuje unijní smlouvy.

Polský premiér Mateusz Morawiecki, který je nyní v Bruselu na summitu EU s asijskými zeměmi, novinářům potvrdil, že jeho země byla o kroku Evropského soudního dvora informována. "Během posledních hodin... přišlo oznámení od Evropského soudního dvora. Mohu rozhodně říci, že po důkladné analýze zaujmeme stanovisko," citoval Reuters polského premiéra.

Evropská komise Polsko kvůli novému zákonu zažalovala v září a Evropský soudní dvůr požádala, aby žalobu projednal ve zrychleném řízení. Žaloba EK se zakládá na argumentaci, že jelikož polští soudci rozhodují mj. na základě evropského práva, jsou zároveň soudci EU. Z toho podle Komise vyplývá, že evropské instituce mají právo a povinnost dohlížet na nezávislost polskéjustice pomocí svých obvyklých nástrojů používaných k vymáhání evropského práva.

Polská vláda naopak tvrdí, že soudnictví patří mezi výlučné kompetence členských států a že Evropský soudní dvůr nemá v tomto případě rozhodovat o stížnosti Evropské komise.

sinfin.digital