Populisty, nebo nacionalisty. Italové chtějí skoncovat s tradičními politiky

Lucie Bednárová

Volební místnosti po celé Itálii jsou už několik hodin otevřené, ale ještě včera řada Italů pořád netušila, komu vhodí svůj hlas. V severoitalském průmyslovém městě Monfalcone nedaleko hranic se Slovinskem ale jasno mají už dlouho. Podpory se tu dočkají nacionalistické, protiimigrační nebo antisystémové strany. Místní mají totiž pocit, že tradiční partaje, které v těchto místech bodovávaly, je opustily, když nedodržely sliby, které jim v minulosti daly.

„My všichni budeme volit Pět hvězd. Je na čase, aby tady s tím někdo něco udělal,“ říká rázně osmapadesátiletý Felice Cosa, který už od osmdesátých let provozuje v severoitalském městě Montfalcone pizzerii. Otevřel ji spolu se svými čtyřmi bratry a dodnes v ní všichni pracují. Na nedostatek klientely si Italové, kteří sem původně přišli z Neapole, nemohou stěžovat. „Pokud děláte svou práci poctivě, používáte kvalitní suroviny, tak si vás lidé zapamatují. Z dlouhodobého hlediska se to vyplatí,“ gestikuluje Felice.

Provozovat malý podnik už ale podle bratrů není zdaleka to, co bývalo. Ekonomika Itálie se sice nedávno vrátila do černých čísel, vytoužené oživení ale nenabralo takové tempo, jak by si mnozí přáli. Nezaměstnanost v zemi dosahuje 10,8 procenta a na jihu Itálie je situace ještě mnohem horší – práci tu nemá 18,3 procenta lidí v aktivním věku, mezi mladými je to dokonce 46,6 procenta.

Voliči v Itálii hýbe migrace. Země ji ale potřebuje, říká pro INFO.CZ velvyslanec v ČR

sinfin.digital