Poradí si Mayová s Bruselem? Zpravodajové nastínili, co zaznívá v unijních kuloárech

ČTK

luš

Britští novináři působící v Bruselu v reakci na úterní dění v domácím parlamentu analyzují pravděpodobnost scénáře, že Evropská unie přistoupí na další kolo vyjednávání o takzvané irské pojistce. Podle webu The Telegraph jsou v Bruselu pro britskou premiérku Theresu Mayovou dveře zavřené, protože unijní lídři nevěří, že disponuje stabilní většinou v Dolní sněmovně. Naopak bruselský zpravodaj listu The Times avizuje, že EU je připravena Londýnu poskytnout právně závazná ujištění.

„Unijní vlády nechtějí začít vyjednávat, když stále nevěří, že Mayová dokáže kontrolovat parlament,“ píše šéf evropského zpravodajství The Telegraph Peter Foster poté, co Mayová slíbila, že bude chtít „rozvodovou“ dohodu s EU znovu projednat. Představitelé Unie prý opakují, že Mayová potřebuje stabilní většinu v Dolní sněmovně, nikoli jen „náhodnou“.

„Základní problém zůstává stejný jako v prosinci, kdy lídři EU odmítli Mayové vyjít vstříc, protože nebyli přesvědčeni, že dokáže prosadit svou. Za pravdu jim dalo 230 hlasů,“ dodává Foster v odkaze na rekordní rozdíl, kterým před dvěma týdny britští poslanci brexitovou dohodu odmítli.

Trávníček: Westminsterské signály Bruselu. Britský parlament dal najevo, co si přeje s brexitem

sinfin.digital