Prestižní Sacharovovu cenu získal režisér Sencov vězněný Rusy. V kriminálu riskuje vlastní život

ČTK

lup

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi vězněnému v Rusku. Oznámila to nejsilnější parlamentní frakce Evropská lidová strana (ELS), která jej na ocenění navrhla. Předseda EP Antonio Tajani prohlásil, že kritik ruské okupace Krymu Sencov se stal symbolem boje za osvobození politických vězňů v Rusku, jakož i ve zbytku světa. Zároveň opět vyzval k jeho okamžitému propuštění.

"Mám tu čest, že mohu oznámit, že konference předsedů (EP) se rozhodla udělit letošní Sacharovovu cenu Olehu Sencovovi," řekl Tajani na zasedání parlamentu, načež následoval od europoslanců dlouhý potlesk vestoje. Ocenění podle Tajaniho Sencovovi náleží za prokázanou statečnost a odhodlání. V boji za svou věc nasadil i svůj život, a to nám všem připomíná povinnost bojovat za dodržování lidských práv, řekl předseda europarlamentu.

Spokojenost s výběrem laureáta vyjádřili čeští představitelé ELS. Předseda české delegace Luděk Niedermayer (TOP 09) ČTK řekl, že na tragédie v podobě invaze na Krym a rozpoutání války na východě Ukrajiny se nesmí zapomínat. Udělením Sacharovovy ceny bude podle něj bezpráví a utrpení tamních obyvatel zviditelněno.

Halík: Havel vyzařoval hodnoty a měl odvahu jít proti proudu, Zeman je vulgární škůdce bez vize

sinfin.digital