Protiimigrační italská Liga se ohradila proti Sorosovi. Odmítá, že by dostávala peníze z Moskvy

ČTK

raz

Šéf italské strany Ligy Matteo Salvini dnes odmítl názor amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, že toto protiimigrační a euroskeptické politické uskupení by mohlo být financováno Moskvou. Informovala o tom dnes agentura ANSA.

Soros v neděli promluvil na ekonomickém fóru v severoitalském Tridentu. Soustředil se přitom na promoskevskou agendu nové italské vlády, již sestavila populistická dvojice stran Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S). Při odpovědi na otázku na možné vměšování Ruska do italské zahraniční politiky Soros odpověděl, že jej "velmi znepokojuje negativní vliv" Ruska na Evropu. Italové podle něj mají právo zeptat se, zda Moskva Ligu finančně podporuje.

Salvini dnes na rozhlasové stanici RTR řekl, že si ruského prezidenta Vladimira Putina velmi váží, a to "zadarmo". Otázku filantropa a obhájce liberální a otevřené společnosti odmítl a označil jej za "spekulanta, který před 20 lety způsobil největší hospodářskou katastrofu Itálie", když musela lira společně s librou vystoupit z prvního evropského mechanismu směnných kursů (ERM).

Z deště pod okap. Itálie zažehnala politickou krizi, ale Evropu děsí dál. Ohrozit může i Česko

sinfin.digital