Půr: Víme, že internetové giganty lze porazit. Reforma autorského práva je ale na začátku

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Vyjednavači Evropského parlamentu, Evropské komise a členských států ve středu dosáhli dohody o reformě autorská práva. Má posílit postavení novinářů, hudebníků či filmařů vůči internetovým gigantům jako Google či Facebook. Její odpůrci straší, že internet se zásadně změní, a varují před cenzurou. Někteří vydavatelé se zase připravují na příliv peněz z rozpočtu amerických monopolních firem. Poměrně početnému zástupu obou stran ovšem nedochází, že jsme stále ještě na začátku.

Jediné, co víme s jistotou, je, že Googlu, Facebooku a mnoha dalším technologickým firmám nestačí ani desítky milionů dolarů a nejlepší lobbisté světa, aby změnily rozhodnutí evropských politiků. To není vůbec špatná zpráva, když si uvědomíte, že na druhé straně stojí vydavatelé, kteří mají mnohem menší finanční prostředky, hudebníci či filmaři.

Americké firmy nepochybně podcenily skutečnost, že se zástupci evropského kreativního průmyslu dokážou koordinovat a jsou schopni postupovat efektivně. Bylo to jasně patrné v létě, kdy Google a jeho stoupenci v Evropském parlamentu ještě vítězili. Na vině tehdy byl i nezájem mnohých vydavatelů, nepochopení legislativy a masivní kampaň technologických firem. Ta ve výsledku sehrála značnou roli, protože její monstróznost mnoho zákonodárců odradila a projevil se klasický „overkill“ efekt. Někteří z poslanců z tohoto důvodu na podzim hlasovali jinak, než v létě.

sinfin.digital