Putin a Tsipras už jsou zase kamarádi, usmířil je plyn a nákupy zbraní

ČTK

urm

Rusko a Řecko překonaly roztržku kvůli vyhoštění ruských diplomatů z Atén, která pošramotila tradičně přátelské vztahy. Uvedli to dnes podle agentury AP vůdci obou zemí, ruský prezident Vladimir Putin a řecký premiér Alexis Tsipras.

Řecko v červenci vyhostilo dva Rusy a dalším dvěma zakázalo vstup do země. Atény podle tisku obviňovaly ruské diplomaty ze snah rozšířit ruský vliv v Řecku, z uplácení řeckých činitelů a z podkopávání dohody o novém názvu bývalé jugoslávské republiky Makedonie, kterou země nedávno uzavřely. Dohoda mezi Aténami a Skopje by mohla usnadnit Makedonii vstup do NATO. Rusko ostře protestovalo a v srpnu vyhostilo dva řecké diplomaty.

Putin po jednání s řeckým premiérem prohlásil, že Rusko nadále považuje řecký postup za nepodložený. "Sotva si dokážu představit, že by si nějaká rozumná osoba v Řecku nebo v Rusku mohla myslet, že Rusko je zapleteno do nějakých machinací či plánů proti Řecku. Je to naprostý nesmysl," prohlásil a dodal, že takové spory by se měly řešit "bez divadelních gest". Nicméně podotkl, že tato kapitola je uzavřena.

Tsipras si jede do Moskvy udobřit Putina. Rusko už zase krouží kolem řecké armády

sinfin.digital