Rakousko brutálně seškrtá peníze pro Čechy, kteří tam pracují. Na přídavcích jim vezme stamiliony

O stovky milionů korun přijdou Češi pracující v Rakousku. Tamní vládní koalice rozhodla o tom, že jim sebere rakouské přídavky na děti. Vláda se tak pustila do otevřeného boje nejen s Evropskou komisí, ale i s Českem, Slovenskem, Maďarskem a dalšími zeměmi, které snížení přídavků na děti svých občanů považují za diskriminační. Naopak Němci by rakouský model rádi napodobili.

Úpravu zákona o přídavcích na děti měl rakouský kabinet složený z lidovců (ÖVP) a Svobodné strany (FPÖ) dlouho v programu. Dnes se ale koaliční poslanci v parlamentním výboru pro rodinu rozhodli, že zákon začne platit – a to už od příštího roku. Podle rakouských médií je jeho definitivní schválení parlamentem, plánované na 24. října, už jen formálním aktem.

Od 1. ledna 2019 tak nejspíš čeká všechny Čechy, kteří jezdí za prací do Rakouska a mají doma rodinu a děti, poměrně výrazné snížení „platu“. Dosud totiž dostával každý zahraniční zaměstnanec ze zemí EU na dítě stejné přídavky jako Rakušan, tedy v závislosti na věku dítěte od 114 do 165 eur (zhruba 4200 korun) měsíčně. To se ale mění. Nově by měli gastarbeiteři dostávat na přídavcích jen takovou částku, která odpovídá životní úrovni v jejich domovských zemích. To podle výpočtu rakouské vlády například znamená, že Češi budou v Rakousku nově pobírat jen 40 % částky, kterou na děti dostávali doposud.

Němcům dochází trpělivost s vyplácením přídavků na děti cizinců. Pobírají je i tisíce Čechů

sinfin.digital