Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Reforma autorského práva: Prohra gigantů? Určitě můžeme očekávat další lobbistické tlaky, říká Polčák

Reforma autorského práva: Prohra gigantů? Určitě můžeme očekávat další lobbistické tlaky, říká Polčák

Evropský parlament v prvním čtení schválil směrnici, která má vydavatelům zajistit podíl z využití jejich děl internetovými giganty, jako je Google, YouTube či Facebook. Právě těm dnes připadá rozhodující část příjmů z internetové reklamy. „Pevně věřím, že se nastaví jasnější vztahy mezi dvěma stranami,“ říká v rozhovoru pro deník E15 europoslanec Stanislav Polčák, který patřil mezi kritiky současného stavu. Proces schvalování však ještě není u konce, podle Polčáka se tak dají ještě čekat lobbistické tlaky, které by na některé z úrovní chtěly ovlivnit konečnou podobu dokumentu. 

Jak jste spokojený s dnešním hlasováním?

Výsledek je rozumný. Na druhou stranu jsem si v některých hlasováních v případě technických opatření myslel, že by stálo za to rozvést blíže, co to znamená. Bude tam ďábelsky mnoho detailů. Pokud by tam byly náročné a nákladné technologie, které by mohly limitovat malé a střední podniky, pak by to byla krajně nešťastná situace. Nicméně si myslím, že se tomu podaří předejít.

Zaznamenávali jste na plénu nějaké kritické hlasy proti návrhu?

Byl jsem překvapený, že pro hlasovalo přes 450 poslanců, dosáhli jsme tedy na dvě třetiny hlasů. Už léta se ze strany těch, kteří nechtějí platit za obsah, ozývá, že nastává konec internetu. To se ale určitě nestane. Pevně věřím, že se nastaví jasnější vztahy mezi dvěma stranami.

Pokud by se to nepodařilo, kdo konkrétně by na to mohl doplatit?

Hlavně malé internetové firmy. Pokud máte malou platformu, kde umožňujete nahrávání obsahu, tak po vás právní úprava bude chtít, abyste do jisté míry prováděl filtraci nahrávání. Je tak důležité, aby byly tyto technologie všeobecně dostupné. Opatření by neměla být natolik složitá, aby potřebné technologie nelimitovaly rozvoj podnikání v sektoru.

Více si přečtěte na webu E15.cz.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1