Revolucionář Marx pohledem šéfa Komise Junckera: Nesvalujte na něj vinu za zločiny komunismu!

ČTK

lup

Filosof a revolucionář Karl Marx by měl být vnímán v kontextu své doby a neměla by se na něj svalovat zodpovědnost za zločiny komunismu. V proslovu v západoněmeckém Trevíru to dnes u příležitosti dvoustého výročí Marxova narození řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V rodišti německého myslitele se v sobotu otevře několik výstav, v centru města bude odhalena jeho socha v nadživotní velikosti. Proti oslavám Marxova narození se konají i protesty.

"Karla Marxe je třeba chápat v kontextu jeho doby," uvedl Juncker ve svém projevu. "Za to, že jeho pozdější následovníci použili hodnoty, které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědnosti Karla Marxe," dodal předseda Evropské komise, který pochází z politického tábora křesťanských demokratů.

Při slavnosti v trevírské bazilice se Marxe dnes zastala také Malu Dreyerová, sociálnědemokratická premiérka spolkové země Porýní-Falc, v níž myslitelovo rodiště leží. "Zločiny, které byly ve 20. století v jeho jméně spáchány na milionech lidí, nemůžeme dávat za vinu jemu," uvedla.

Marx se dočkal, Evropou obchází zombie kapitalismu. Knihovna Ondřeje Féra

sinfin.digital