Rok do voleb do Evropského parlamentu: Zjišťovali jsme, jak se na ně připravují politické strany

Lucie Bednárová

Volit poslance do Evropského parlamentu budeme v Evropě přesně za rok. První českou politickou stranou s jasnou kompletní sestavou, která se v jejích barvách bude ucházet o přízeň voličů, jsou od víkendu lidovci. Jak jsou na tom se sestavováním kandidátní listiny další partaje? Kdy oznámí jména svých lídrů a kdy začnou pracovat na programech? INFO.CZ se jich zeptalo a tady je výsledek.

Jak už jsme dříve psali, první českou politickou stranou, která oznámila jména svých kandidátů do voleb do Evropského parlamentu, jsou lidovci (KDU-ČSL). Partaj o víkendu rozhodla, že jedničkou na kandidátce bude dosavadní europoslanec Pavel Svoboda. Druhé a třetí místo obsadili jeho kolegové v poslaneckých lavicích – Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová. Strana sice ještě nemá sepsaný volební program, ale hlavní témata zná už dnes. Podle Svobody jimi bude otázka bezpečnosti a řešení migrační krize. Lidovci dále požadují, aby Česko zůstalo v EU, protože pro členství v ní podle nich neexistuje alternativa.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek o víkendu zmínil to, že strana stále zvažuje, jestli kandidátní listinu nesestaví společně s TOP 09 a Starosty a nezávislými (STAN). Obě strany takto společně kandidovaly v roce 2014.

Do Řecka míří více migrantů. Kvóty nejsou řešením, opakuje Česko

sinfin.digital