Rok od útoku na London Bridge: Nejvyšší stupeň ohrožení terorismum zůstane v Británii ještě dva roky

ČTK

raz

Druhý nejvyšší stupeň ohrožení terorismem zůstane v Británii v platnosti nejméně následující dva roky. Uvedlo to dnes britské ministerstvo vnitra, podle něhož může být v případě nutnosti kdykoli vyhlášeno nejvyšší riziko. Londýn si dnes pietními akcemi připomíná rok od útoku v oblasti mostu London Bridge, při němž zemřelo osm lidí a dalších 48 bylo zraněno.

"V souhrnu očekáváme, že ohrožení islamistickým terorismem zůstane na své současné zvýšené úrovni nejméně následující dva roky, a že se může dále zvýšit," citovala prohlášení ministerstva agentura Reuters. Druhý nejvyšší stupeň ohrožení je označen jako "závažný" a hrozba útoku je během jeho platnosti velmi pravděpodobná.

Britské úřady podle vlády za posledních pět let odhalily 25 plánovaných teroristických útoků, z toho 12 od loňského března. Londýn se v pondělí podle Reuters chystá publikovat novou strategii boje proti terorismu, která bude adaptovaná na hrozby spojené s novými metodami používanými radikály.

Británie loni dvakrát na několik dní vyhlásila nejvyšší, "kritický" stupeň ohrožení. Poprvé po květnovém útoku na koncertě v Manchesteru, podruhé po zářijovém atentátu v londýnském metru.

sinfin.digital