Schillerová: Česko si podpisem fiskálního paktu žádné ústupky nevyjedná, protože EU není jeho smluvní stranou

ČTK

mst

Přistoupením k takzvanému fiskálnímu paktu si Česká republika nemůže vyjednat nějaký ústupek nebo výhodu v EU, například v případě migračních kvót, protože EU není jeho smluvní stranou. Poslancům to připrojednávání tohoto dokumentu řekla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). Poslanci dnes opět úvodní kolo debaty stejně jako ve čtvrtek nedokončili.

Poslanec ODS Jan Skopeček ve čtvrtek vznesl v rozpravě dotaz, za co vyměnil premiér Andrej Babiš (ANO) svůj souhlas s tímto paktem, a co za jeho přijetí Česko na evropské úrovni získá.

Ministryně uvedla, že smlouva stojí mimo právní rámec EU. Proto nezakládá ani neposiluje pravomoci unie nebo Evropské komise vůči Česku. „Nejde o to, že to mají všichni, ale jde o to, nezůstat před zavřenými dveřmi, mít možnost jednat aktivně,“ apelovala na poslance. Zdůraznila, že EU není smluvní stranou paktu a ten jí nedává právo koordinovat hospodářskou politiku smluvních stran. „Fiskální pakt nemá nic společného se vstupem do eurozóny,“ řekla v reakci na vystoupení kritiků dokumentu s oficiálním názvem Smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii.

sinfin.digital