Šéf mnichovské bezpečnostní konference: EU musí mít větší zodpovědnost za svět, stále jen mluví

ČTK

lup

Evropská unie nemůže jen mluvit o tom, že chce převzít větší zodpovědnost za dění ve světě, ale musí pro to dělat více, je přesvědčen šéf mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinger. Dosavadní kroky podle něj nejsou dostatečné. Na převzetí větší zodpovědnosti i kvůli negativním změnám ve vztahu se Spojenými státy pod vedením prezidenta Donalda Trumpa opakovaně apeluje německá kancléřka Angela Merkelová i další evropští politici.

"Řekl bych, že nejsme tam, kde musíme být," míní Ischinger, podle něhož se sice v posledních letech o tématu rozproudila diskuze a začalo se například se zvyšováním obranných výdajů, to ale nestačí. Evropa už by měla být dál například pokud jde o armádní spolupráci nebo o společné zbrojní programy.

"Výsledek (dosavadních snah) je znát, ale není velkolepý. Pohybujeme se jako Německo a Evropská unie s určitou pomalostí správným směrem," je přesvědčen dlouholetý diplomat Ischinger. Spojeným státům podle něj evropské kroky v mnoha ohledech stačit nebudou. Očekává proto, že americký viceprezident Mike Pence v Mnichově dá jasně najevo nespokojenost s tím, jak pomalu třeba Německo zvyšuje své obranné výdaje.

sinfin.digital