Selmayrgate: Juncker a jeho Komise balancují na hraně. Zlomí jim aféra vlivného úředníka vaz?

Lucie Bednárová

V Bruselu se v posledních týdnech nemluví o ničem jiném. Neprůhledné a bleskové jmenování někdejšího šéfa Junckerova kabinetu Martina Selmayra do čela generálního sekretariátu Evropské komise, které mělo původně projít bez povšimnutí, nezajímá pouze bruselské novináře. Odpovědi na své otázky bude chtít tento týden znát i Evropský parlament. Podle insiderů se dost možná jedná o skandál, který Komisi vedenou Junckerem připraví o život. V každém případě Selmayrgate už nyní vrhá špatné světlo na fungování unijních institucí a může se podepsat na další ztrátě důvěryhodnosti celého evropského projektu.

Pro někoho příběh z bruselské bubliny, pro jiného zásadní moment pro pověst a další fungování Evropské komise pod vedením jejího předsedy Jeana-Claude Junckera. Aféra Selmayrgate, jak se skandálu kolem povýšení Junckerovy pravé ruky a eurokrata Martina Selmayra přezdívá, už několik týdnů plní stránky evropských novin a je také předmětem hovorů v kuloárech unijních institucí v Bruselu. „Je to velký průšvih a bude zajímavé sledovat, jak se celá záležitost bude vyvíjet dál. Evropská komise by měla přijmout politickou odpovědnost,“ komentují to úředníci v institucích EU, se kterými INFO.CZ mluvilo.

Někdejší šéf Junckerova kabinetu Martin Selmayr, který má pověst člověka oddaného myšlence sjednocené Evropy, ale jehož zároveň provází aura mocného euroúředníka tahajícího za nejdůležitější nitky v zákulisí, se stal generálním tajemníkem Evropské komise (Secretary General). Vzhledem k tomu, že stávající Komisi vyprší za necelých 20 měsíců mandát a spolu s ní se vymění i osoby, které si do kabinetů přivedli jednotliví komisaři včetně jejich předsedy, ze strany Selmayra se jednalo o chytrý krok. Novou pozicí, kde bude dohlížet na chod celé instituce zaměstnávající více než 30 tisíc lidí, si pojistil svou roli i do budoucna. Navíc v momentě, kdy se na evropské úrovni řeší důležitá témata v čele s víceletým rozpočtem unie po roce 2020.

Na Facebooku jste v podstatě nazí, únik dat se dal čekat a bude další, říká pro INFO.CZ Jourová

sinfin.digital