Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Skoro třetina novorozenců v Británii se loni narodila migrantkám, statistikám vévodí Polky

Skoro třetina novorozenců v Británii se loni narodila migrantkám, statistikám vévodí Polky

Skoro 30 procent dětí, které loni přišly na svět v Británii, se narodily matkám nepocházejícím ze Spojeného království, což je nejvíce od roku 1969, odkdy se tyto statistiky vedou. První místo mezi matkami-migrantkami opět obsadily Polky, Poláci jako otcové skončili na druhé příčce, uvedla polská zpravodajská televize TVN 24 s odvoláním na údaje britských úřadů. Podle odhadů v Británii žije více než milion Polek a Poláků.

Loni Britky porodily 486.417 dětí, dalších 192.651 pak matky nepocházející z ostrovů. „V této kategorii vedou Polky, představující 10,8 procenta zahraničních matek dětí narozených v království. Polky porodily 20.779 dětí,“ uvedla stanice. „Od vstupu Polska do Evropské unie v roce 2004 emigrantky od Visly postupně stoupaly po příčkách tohoto žebříčku. V roce 2007 poskočily na třetí místo, v roce 2008 na druhé a v roce 2010 na nejvyšší příčku, na kterém jsou dodnes,“ zdůraznila.

V přehledu údajů o zahraničních matkách v britských porodnicích za Polkami následovaly Pákistánky a Rumunky.

„Pokud jde o otce, jsme na druhém místě. Polské otce má 15.610 britských novorozenců. První místo patří Pákistáncům, třetí Indům,“ dodala TVN 24.

Polská média si již před lety povšimla, že Polky žijící v Británii rodí v průměru více dětí než jejich krajanky ve vlasti. Podle údajů z počátku této dekády v Polsku na jednu ženu ve věku od 15 do 49 let v průměru připadalo 1,4 dítěte, zatímco v Británii 2,5 dítěte na jednu Polku. Tyto údaje tehdy sloužily i jako argument, že rodinná politika vlády ve Varšavě je špatná.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1