Škrty v rozpočtu EU Česko příliš nepocítí, říká v rozhovoru pro INFO.CZ eurokomisařka Jourová

Lucie Bednárová

V EU startují vážné debaty o tom, jak bude vypadat příští rozpočet EU. Diskuse se povedou nejen o jeho objemu, který se zmenší o příspěvky odcházejícího Spojeného království, ale také o prioritách, do kterých se bude po roce 2020 investovat. Státy EU se proto začínají připravovat na bitvy o každé euro a stejně tak Česko, které z unijního rozpočtu získává více peněz, než do něj odvádí. Podle české eurokomisařky Věry Jourové se ale Češi nemusí bát, že by případné škrty v kohezní a zemědělské politice byly v jejich případě razantní. „Kdyby dosáhly 30 %, tak bychom pořád byli zhruba na 520 miliardách eur,“ říká Jourová v rozhovoru. Jak chce EU vykrýt výpadek v rozpočtu kvůli brexitu? Na co se rozpočet zaměří? A co to bude znamenat pro Česko? I o tom se mluvilo.


Evropská komise chce, aby příští rozpočet EU byl objemnější, protože je potřeba vynakládat peníze na nové priority, k nimž patří migrace nebo bezpečnost. Navíc nemluvě o tom, že tu bude výpadek kvůli odchodu Spojeného království. To bude mj. znamenat, že členské země EU včetně Česka budou muset do společného rozpočtu po roce 2020 přispívat více. Jak to chce Komise vysvětlit?

Představu o rozpočtu EU jsme v Komisi opřeli o to, co chtějí lidé, aby se financovalo na evropské úrovni. Jsou to často oblasti, kde nejsou nebo nemohou být členské státy aktivní. Nyní bude záležet na tom, jak se s nimi dohodneme, a také na tom, zda bude souhlasit Evropský parlament. A nejde jen objem rozpočtu, ale také o to, do jakých priorit se peníze nasměřují.

Nyní také hledáme cesty, jak vykrýt schodek po brexitu, což je zhruba 12 miliard eur. Jednou z možností je, že se osekají některé výdaje. Další pak, že státy budou do společného rozpočtu odvádět větší příspěvky, a pak tu jsou také vlastní příjmy. Jsme ale v začátcích. Důležitá bude v tomto ohledu debata premiérů a prezidentů, která proběhne koncem tohoto týdne.

Proč číst a psát o Evropské unii? INFO.CZ spouští novou rubriku

sinfin.digital