Skutečně bolestivé dopady brexitu? Může znamenat smrt britského sedviče

ČTK

lup

Britové každý rok v supermarketech zakoupí čtyři miliardy sendvičů. Ačkoli se může zdát, že pokrm složený ze dvou krajíců chleba, trochy másla, šunky, sýra, plátků rajčete a salátu je jednoduchost sama, magazín Politico připomíná, že v současné Británii jde o výsledek sofistikovaného řetězce dodávek načasovaných na poslední chvíli. A odchod země z Evropské unie bez dohody s Bruselem by mohl tento systém narušit.

Z uvedených ingrediencí jsou v Británii převážně domácího původu pouze chléb a máslo, kterého se nyní dováží asi 25 procent spotřeby. Ostatní složky tradičního sendviče se dovážejí ze Španělska, Irska, Nizozemska či Dánska. Obnovení cel nebo hraničních kontrol by znamenalo pro stávající model obrovské problémy.

"Myslím, že si zákazníci neuvědomují, jak komplexní a globální naše odvětví je. Jestliže z Evropy odejdeme bez jasných pravidel, budeme mít problém přinejmenším s hraničními kontrolami, protože naše odvětví je založeno na čerstvosti a naše produkty mají krátkou trvanlivost. Ingredience by se mohly zkazit v přístavech, než by se k nám dostaly," upozorňuje ředitel odvětvové organizace British Sandwich Association Jim Winship.

Nejbohatší Brit nadšeně podporoval brexit. Teď se stěhuje do daňového ráje Monaka

sinfin.digital