Slovenské domácnosti se zadlužují nejrychleji z celé EU. Centrální banka je varuje před problémy

ČTK

lup

Na Slovensku se za posledních šest let téměř zdvojnásobil objem úvěrů domácnostem. Rostl tak nejrychleji z celé EU a s ohledem na výkon ekonomiky byla úroveň dluhu domácností nejvyšší v regionu. Rychle rostoucí míra zadluženosti obyvatel Slovenska zvyšuje citlivost domácností na nepříznivý vývoj ekonomiky a také pravděpodobnost finančních krizí, upozornila dnes slovenská centrální banka (NBS).

NBS na začátku léta zavede další opatření, která mají přispět ke zmírnění nadměrné zadluženosti Slováků. Kromě omezení výše hypotečních úvěrů ve vztahu k hodnotě nemovitosti centrální banka zavede také úvěrový strop, až na výjimky na úrovni osminásobku čistého příjmu žadatele o půjčku. NBS předpokládá, že opatření budou mít jen malý dopad na objem nových půjček a že se v praxi projeví v příštím roce.

Limit na celkovou zadluženost by měl postihnout hlavně osoby s vyšším příjmem, protože současná pravidla umožňují u této skupiny lidí nadměrné zadlužení.

"Slovensko zažívá dobré časy. Tři roky ekonomika roste tempem nad tři procenta. Příznivé podmínky nesou i rizika," řekl novinářům k růstu dluhu domácností člen bankovní rady NBS Vladimír Dvořáček.

sinfin.digital