Snížit počet členů komise, konec přesunů do Štrasburku. Rakouský premiér vybízí EU ke škrtům

ČTK

raz

Instituce Evropské unie by měly jít příkladem členským zemím a začít šetřit. V rozhovoru poskytnutém německému listu Die Welt to dnes řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země 1. července převezme předsednictví Rady EU. Brusel by měl podle lidoveckého politika snížit třeba počet členů Evropské komise a Evropský parlament by se měl přestat na svá plenární zasedání přesouvat do Štrasburku.

"Myslím si, že chceme-li v Evropě šetřit, měl by jít Brusel příkladem a škrtat i ve správních nákladech," uvedl Kurz. Například snížení počtu členů Evropské komise ze současných 28 na 18 by podle něj vedlo nejen k úsporám, ale i ke zlepšení efektivity práce unijní exekutivy. Post eurokomisařů by se podle něj měl obsazovat na základě "spravedlivého rotačního principu".

Snížení počtu eurokomisařů a zavedení rotačního principu podpořila v pondělí také německá kancléřka Angela Merkelová. Podobnou reformu prosazuje také Francie. Podle agentury DPA se ale nedá čekat, že by se redukci počtu eurokomisařů podařilo prosadit před vznikem příští komise na podzim příštího roku.

sinfin.digital