Šojdrová se chce potkat s Babišem a přesvědčit ho, aby souhlasil s přijetím 50 sirotků

ČTK

urm

Přijetí několika desítek sirotků z uprchlických táborů by podle poslankyně Evropského parlamentu Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) mohlo ukázat solidaritu České republiky při řešení migrační krize. Kvůli své iniciativě požádá o schůzku premiéra Andreje Babiše (ANO), který se o víkendu proti plánu postavil. Šojdrová dnes ČTK řekla, že rozhodující roli by v jejím záměru hrála vláda, která by stanovila parametry pomoci včetně toho, kdo a za jakých podmínek by do Česka přišel.

Babiš návrh na přijetí zhruba 50 sirotků z táborů v Řecku o víkendu odmítl. "Dětem máme pomáhat tam, kde se narodily a kde žijí," uvedl v neděli na facebooku. Dodal, že chce vymyslet způsob, jak dětem pomoci v prostředí, kde vyrostly. Sirotci v řeckých táborech navíc podle něj často nejsou malé děti, ale chlapci ve věku 12 až 17 let. "Ví to lidi, kteří mi začali hned psát, že by si je rádi vzali k sobě domů?" napsal.

Šojdrová ČTK řekla, že návrh by měl přispět k tomu, aby se Česko zapojilo solidárně do řešení uprchlické krize. "ČR se zapojila do různých akcí, ale chybí nám tam lidský aspekt. Uprchlictví je také o lidech, já upozorňuji na to, že jen v Řecku se nachází víc než 3500 dětí bez rodičů, nedoprovázených sirotků," uvedla. ČR by mohla podle ní přijmout zhruba 50 dětí s ohledem na to, že například Británie jich přijme přes 350.

Ani jednoho uprchlíka do Česka? V Senátu se bude mluvit o přijetí padesáti sirotků ze Sýrie

sinfin.digital