Španělsko si brousí zuby na Gibraltar. Využívá k tomu zmatky kolem brexitu

Lucie Bednárová

Poznámka pod čarou, kterou lze přehlédnout, ale do budoucna může způsobit pořádné komplikace. Evropský parlament včera schválil jeden z legislativních textů pro zmírnění dopadů případného brexitu bez jakékoliv dohody, do kterého Španělsko s podporou dalších států EU vpašovalo trojského koně. Stalo se tak přes protesty řady europoslanců včetně některých českých zástupců či hlavního parlamentního vyjednavače legislativy. Kritici španělského záměru tvrdí, že v celé věci jde jen o jedno: Madrid chce získat Gibraltar.

„Gibraltar je součástí britské rodiny a je to jeho volba. Původně mělo jít o technickou záležitost, ale to se nestalo kvůli vytrvalému a neodůvodnitelnému postoji Španělska,“ nechal se slyšet britský konzervativní europoslanec Ashley Fox (ECR), který v Evropském parlamentu zastupuje zájmy Gibraltaru.

Europoslanci ve výboru pro občanské svobody (LIBE) tento týden schválili pravidla, která umožní Britům krátkodobé bezvízové cesty do EU, pokud by došlo na scénář brexitu bez jakékoliv dohody. Zároveň se očekává, že stejně se vůči lidem z EU zachová Spojené království.

O textu, který představuje jeden z 19 legislativních návrhů představených Evropskou komisí na zmírnění tzv. tvrdého brexitu, se jednalo několik měsíců, a ještě na začátku tohoto týdne to vypadalo, že žádná dohoda ohledně jeho podoby nevznikne. Mohl za to Madrid, který s podporou dalších členských států vměstnal do jinak právně nekomplikovaného dokumentu zmínku o Gibraltaru, a rozhovory tak zablokoval. V poznámce pod čarou se o tomto území, které se nachází na Pyrenejském poloostrově, ale považuje se za zámořské teritorium Spojeného království, píše jako o britské „kolonii“.

Mayová se kvůli brexitu sklonila před opozicí. Poslední šance, nebo mazaná strategie?

sinfin.digital