Sté výročí Československa bude slavit i Macron. S Babišem a Pellegrinim se sejde v Darney

ČTK

raz

Francouzský prezident Emmanuel Macron koncem června na východě Francie připomene spolu s premiérem Andrejem Babišem a předsedou slovenské vlády Peterem Pellegrinim 100. výročí vzniku Československa. Informoval o tom tento týden francouzský deník Vosges matin, který vychází v regionu, kde se slavnostní akt 30. června uskuteční. Cestu Babiše na ceremoniál dnes ČTK potvrdila mluvčí vlády Barbora Peterová.

Program události, která se v obci Darney koná každý rok, ještě nebyl oficiálně zveřejněn. "Oficiální potvrzení musí přijít velmi brzy," napsal Vosges matin, který k článku připojil fotografie z ceremoniálu z června 2015. Tehdy se za Českou republiku účastnil premiér Bohuslav Sobotka, desítky českých a francouzských vojáků i veteráni druhé světové války.

Na planině nedaleko Darney se 30. června 1918 shromáždilo na 6000 legionářů, aby přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. Kromě nich se aktu účastnila i řada oficiálních hostů, včetně budoucího ministra zahraničí a později prezidenta Edvarda Beneše či francouzského prezidenta Raymonda Poincarého. Právě on jménem své země uznal právo Čechů a Slováků na samostatný stát. V následujících dnech se českoslovenští vojáci přesunuli na frontu, kde se v září a říjnu 1918 zapojili do těžkých bojů.

sinfin.digital