Strach, sexuální násilí a beznaděj. Řecké uprchlické tábory jsou pro ženy peklo a nikdo to neřeší, tvrdí Amnesty

ČTK

lup

Uprchlice, které žijí v táborech v Řecku, zažívají strach, sexuální násilí a beznaděj. V přeplněných táborech podle jejich výpovědí panují katastrofální podmínky, o něž úřady nejeví zájem. Zprávu o situaci vydala organizace Amnesty International (AI), která monitoruje porušování lidských práv. Její personál hovořil od loňského března s více než stovkou žen a dívek v táborech v Aténách a na řeckých ostrovech.

Přes 60 procent uprchlíků, kteří letos dorazili do Řecka, byly ženy a děti. Tábory kapacitně zdaleka nedostačují - v pěti ostrovních zařízeních s kapacitou 6400 míst žije 17.000 lidí. Mezi nimi těhotné ženy nebo lidé se zdravotními potížemi. Nedostává se hygienického vybavení, pitné vody, místa jsou zamořená krysami.

Na řecké pevnině žije přibližně 45.500 uprchlíků a migrantů ve městských ubytovnách nebo táborech. I tam jsou podmínky špatné - letos byly znovu otevřeny tři tábory, jež byly dříve uzavřeny jako neobyvatelné. Po otevření se ale podmínky podstatně nezměnily. Přístup k základním službám na pevnině komplikuje nedostatek informací a tlumočnic. Uprchlice se snaží pomoci si samy, scházejí se, hledají přístup ke službám a vzájemně se podporují, sdělil novinářům generální tajemník AI Kumi Naidoo.

Počet migrantů z Turecka roste. Efekt dohody EU-Ankara uvadá, situace na ostrovech je kritická

sinfin.digital