Strach z uprchlíků opadá. Imigrace se bojí především starší lidé s nižším vzděláním

Aneta Černá

Strach z migrantů pomíjí. Alespoň to ukazuje výzkum takzvaného Eurobarometru, který dlouhodobě měří nálady obyvatel v jednotlivých evropských zemích. Podle získaných dat se lidé po roce 2015, kdy se Evropa stala cílem masové migrace, pomalu uklidnili a z přicházejících cizinců dnes mají strach v daleko menší míře než před třemi lety.

Výzkumníci se Evropanů ptali, jakým dvěma největším problémům musí jejich země čelit. Počet těch, kteří jako největší problém vnímají imigraci, se nyní výrazně snížil. Například v Německu se v době vrcholící uprchlické krize obávalo migrantů 76 % obyvatel, letos v březnu to dle dat z Eurobarometru bylo už 38 %. Hodnoty se tak ve sledovaných zemích vracejí do stavu, ve které byly před uprchlickou krizí v roce 2015. V listopadu 2014 se migrace obávalo 37 % Němců, v podstatě skoro stejné množství jako nyní.

Menší obavy z migrace mají i Češi

Podobné je to i v ostatních zemích, kde se projevuje trend postupného uklidňování situace. Například ve Francii se v roce 2015 obávalo migrace 22 % oslovených, nyní je to 17 %. Ve Švédsku v době nejhlubší krize vyjadřovalo obavy 53 % obyvatel, nyní 25 %. A podobný je i vývoj v Česku.

Typický odpůrce migrace? Nešťastný člověk s minimem přátel, zjistil průzkum

sinfin.digital