Střelec ze Štrasburku je pořád na útěku. Při útoku zabil tři lidi, mnoho dalších je zraněno

lup

Ozbrojený útočník v úterý večer v blízkosti vánočního trhu v centru francouzského Štrasburku zastřelil tři lidi a dalších 12 osob zranil, z toho šest kriticky. Podle agentur AFP a DPA o tom dnes brzy ráno informoval přímo ve Štrasburku francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Předchozí oficiální bilance obětí hovořila o dvou mrtvých. Útočník je podle Castanera stále na útěku. Ve Francii byl zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší a do Štrasburku byly vyslány dodatečné bezpečnostní síly, oznámil dále Castaner. Poslanci Evropského parlamentu mohli budovu instituce ve Štrasburku opustit až po půlnoci.

V úterý večer bylo uzavřeno nejen široké okolí Kléberova náměstí, na němž se známý adventní trh každoročně konal, ale také další čtvrti a rovněž budova Evropského parlamentu na okraji alsaské metropole. Vzhledem k tomu, že je podezřelý stále na útěku, budovu nesměl až do pozdní noci nikdo opustit a na zprávy o vývoji situace uvnitř čekali i čeští europoslanci, kteří se tento týden účastní plenárního zasedání europarlamentu. Pro dnešek byly vánoční trhy zrušeny, stejně jako veškeré kulturní akce ve Štrasburku. V ulicích hlídkují stovky příslušníků bezpečnostních sil.

Útok, který vyšetřují experti na terorismus, se odehrál v úterý kolem 20:00 SEČ v blízkosti vánočního trhu. Devětadvacetiletý podezřelý Chekatt Cherif podle médií figuruje na seznamu osob podezřelých z radikalizace. V úterý ráno údajně měl být zadržen v souvislosti s loupežným přepadením, ale policie ho doma nezastihla. V jeho bytě však údajně našla granáty. Castaner potvrdil, že podezřelý byl v minulosti trestán za delikty ve Francii i Německu.

Macron slíbil ústupky, ale nestačí to. V ulicích to stále vře, kritikou nešetří ani opozice

sinfin.digital